Știri locale pentru Hunedoara
DEVA ONLINE
Deva și jud. Hunedoara
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Vestigii romane cultivate cu cartofi si ceapa : Hunedoara
Lu 12 mai 2008 15:50:03 +0300


Vestigii romane cultivate cu cartofi si ceapa : Hunedoara
Hunedoara : La Sarmizegetusa, în județul Hunedoara, agricultura se practică printre vestigiile templului zeiței Nemesis ...

La Sarmizegetusa, în județul Hunedoara, agricultura se practică printre vestigiile templului zeiței Nemesis, sub ochii vizitatorilor și indiferența autorităților locale. Straturile cu cereale și legume de grădină se întind printre pietrele rămase mărturie dintr-o vreme demult apusă, iar fosta capitală a Daciei romane este acum tarla de cultivat legumele de primăvară. Oamenii spun că ar renunța la parcelele cu care au fost împroprietăriți, dar numai dacă vor fi despăgubiți.


Vizitatorii care trec pragul Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa - capitala Daciei romane au marea surpriză ca, pe lângă urmele Forului Coloniei, amfiteatrul (locul unde se desfășurau serbările, luptele gladiatorilor) și necropola antică, să vadă și parcele cultivate cu ceapă, cartofi sau alte legume, respectiv cereale. Istoria rămasă din vremea formării poporului român este acum în mâinile localnicilor, care profitau, săptămâna trecută de soare. „Acum cultivăm ceapă și am pregătit terenul. Este frumos afară și am profitat de aceste zile libere”, ne-au declarat două localnice care au o parcelă de teren chiar în situl arheologic și stau de vorbă cu vizitatorii. Complexul Ulpia Traiana Sarmizegetusa se află la 17 kilometri de localitatea Hațeg, iar istoricii spun că aici era capitala Daciei romane și reședința celor mai importante instituții și a înalților funcționari imperiali. Istoricii și arheologii susțin că orașul a fost întemeiat în 107 d. Hr. din porunca împăratului Traian, denumirea completă fiind de Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Din epoca romană se păstrează la Sarmizegetusa Ulpia Traiana vestigiile amfiteatrului gladiatorilor, ale forumului și bazilicii, precum și ale multor temple (templul lui Liber Pater, al Augustalilor, al lui Silvanus, al lui Esculap și al Hygiei). AȘteaptă despăgubiri Localnicii din Sarmizegetusa, care au primit pământuri în imediata apropiere a vestigiilor istorice, susțin că ar renunța la ele, dar cu condiția să fie despăgubiți. Cei care au în grijă ruinele spun că aici vin mulți vizitatori și că, pentru a crea atmosferă, mai ales în timpul în care vin elevi, ghidul poartă un costum adecvat. Viorica Albulescu, angajată a sitului ne spune, însă, că este păcat că Ministerul de Resort nu a găsit fonduri pentru a-i despăgubi pe localnici, în condițiile în care aceste vestigii sunt de o importanță inestimabilă pentru români. „În sezon vine multă lume, avem și un ghid care merge cu grupurile interesate de istorie, iar pentru copii el are și un coif roman. Unii sunt interesați, dar mulți spun că au venit să vadă și ei pietrele astea vechi. Păcat că localnicii au fost împroprietăriți, iar în sit cultivă ceapă și cartofi. Nu unde sunt chiar săpăturile, dar în imediata apropiere. Era vorba ca Ministerul Culturii să aloce fonduri pentru a-i despăgubi pe oameni, pentru că localnicii au zis că renunță la aceste pământuri dacă le sunt cumpărate”, a declarat Viorica Albulescu.

Istoria de la 106 privită cu părere de rău

O parte a celor care vizitează Amfiteatrul, Templul Zeiței Nemesis, Templul lui Liber Pater, Atelierul de Sticlărie sau Sediul Procuratorului Financiar sunt încântați de ceea ce văd aici, pentru că istoria a rămas scrisă printre ruine, dar aproape niciunul nu agreează ideea agriculturii. Gheorghe Delureanu, preot, este de părere că organizarea lasă de dorit, deși se află „peste drum de o primărie frumoasă, în timp ce situl este lăsat cam la voia întâmplării”. Omul recunoaște că aici este o parte a istoriei formării românilor, dar istoria recentă lasă un gust amar vizitatorului, care ar trebui să fie atras altfel. „Mă gândesc la 106, evenimentul mare, dureros pentru noi deoarece dacii au fost înfrânți, dar de veselie la Roma. Ce este aici, acum, lasă de dorit, vorbesc de organizare. Amfiteatrul ar trebui, după părerea mea, adus cât de cât la forma de atunci. De 4-5 ori pe an s-ar putea face aici serbări frumoase să-i atragem și pe italienii care nu ne mai suportă, deoarece cu ei avem multe în comun. Am fost aici și acum 30 de ani, iar atunci niște studenți și copii făceau săpături. După 30 de ani mă doare să văd că nu s-a mai făcut nimic și totul este lăsat în paragină”, a declarat preotul Gheorghe Delureanu.


Sursa : Servus Hunedoara : Hunedoara


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Vestigii romane cultivate cu cartofi si ceapa : Hunedoara
Curs valutar:


Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti