Știri locale pentru Hunedoara
DEVA ONLINE
Deva și jud. Hunedoara
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Rau de Mori, o comuna europeana : Hunedoara
Ma 13 mai 2008 13:01:05 +0300


Rau de Mori, o comuna europeana : Hunedoara
Hunedoara : Situată la poalele Munților Retezat, comuna Râu de Mori ocupă o suprafață de 387 kmp ...

Situată la poalele Munților Retezat, comuna Râu de Mori ocupă o suprafață de 387 kmp, fiind situată la 62 de kilometri de Deva și la 18 kilometri de Hațeg și străbătută de Râul Mare și de pâraiele Râușor și Sibișel. Localitatea este alcătuită din așezările: Râu de Mori, care este reședința de comună, satele Brazi, Clopotiva, Ohaba-Sibișel, Ostrov, Ostrovel, Sibișel, Suseni, Unciuc și Valea Dâljii, precum și cătunul Bălanu, fiind situate la distanțe cuprinse între un kilometru - Ostrovel și 28 de kilometri - Ohaba-Sibișel. Plină de istorie și de vestigii, comuna este mai ales poartă de intrare în inima Parcului Național Retezat. Pe lângă poziționarea excelentă în mijlocul naturii, comuna este celebră inclusiv pe plan internațional pentru cetatea și mănăstirea Colț, vestigii istorice descrise magistral de Jules Verne în romanul său „Castelul din Carpați”. De altfel, chiar lângă școala generală din centrul de comună este amplasat un indicator turistic, care îi îndrumă pe vizitatori în acest tărâm de vis.

rau_de_mori_07.jpg

Rau de Mori


Reabilitarea drumurilor

Vizitarea acestor obiective nu se poate face în condiții propice fără o rețea de drumuri bine pusă la punct. Astfel, doar în cursul anului trecut, în comuna Râu de Mori, unde funcționează o primărie la standarde europene, din opt kilometri de lucrare contractată, pe un termen mai lung, privind asfaltarea unor drumuri, s-au realizat șapte în satele Ostrov, Clopotiva, Ohaba Sibișel și Valea Dâljii. „S-a mai lucrat și la pietruirea unor drumuri interioare din Clopotiva, lucrare necesară pentru înlăturarea completă a inundațiilor care au afectat satul în luna august 2007, când a fost îngreunat accesul spre 25 de gospodării din localitate. De asemenea, s-a reușit achiziționarea unei autobasculante, utilaj care a fost folosit pentru lucrările de reparații a drumurilor, dar și pentru a efectua diferite transporturi pentru Serviciul de Gospodărie Comunală ce funcționează în cadrul primăriei. În plus, în infrastructură au fost făcute multe investiții de la mijlocul anului 2004, de când actuala echipă a preluat mandatul”, a declarat Niculiță Mang, primarul comunei Râu de Mori.

rau_de_mori_08.jpg

Rau de Mori


Cultura nu este neglijată

Evident că procesul educațional este strâns legat și de viața culturală a oricărei comunități. În acest sens, aici au fost finalizate lucrările de extindere și modernizare a căminului cultural din satul Ostrov, dar și a celor de la Clopotiva și din satul de reședință, iar în cursul anului trecut s-au încheiat și reabilitările de la lăcașele similare din Unciuc și Valea Dâljii. „Lucrările au constat, în general, în amenajarea de grupuri sanitare în interior, realizarea unor culise, construire de bucătării, montare de tâmplărie PVC la uși și la ferestre, refacerea scenelor, punerea de parchet lamelar și de tavane false casetate sau rețele de alimentare cu energie electrică noi. Practic, din cele șase cămine culturale existente, cinci sunt modernizate. S-a definitivat și proiectului privind construirea unui nou cămin cultural în satul Ohaba Sibișel. Actuala clădire este improprie și nu mai poate fi reparată”, a precizat Niculiță Mang.

rau_de_mori_09.jpg

Rau de MoriȘcoli modernizate

Și reabilitarea unităților de învățământ a reprezentat o prioritate pentru administrația publică locală din Râu de Mori. Astfel, la școala din Ohaba Sibișel a fost reparat acoperișul, s-au refăcut zugrăvelile, au fost amenajate, în interiorul clădirii, grupuri sanitare, care au fost placate cu gresie și cu faianță, a fost montată tâmplărie PVC, s-a pus parchet lamelar în încăperi ori a fost schimbată, în totalitate, instalația electrică. „Lucrări similare s-au făcut și la unitățile de învățământ din Valea Dâljii și Bălanu. Tot astfel de lucrări se vor finaliza, în măsură ce sosesc fondurile, și la școala din satul Unciuc. De altfel, la toate școlile de pe raza comunei s-au efectuat, în ultimii patru ani, diverse operațiuni de reabilitare”, a spus primarul Mang.

Accent pe dezvoltarea

turismului În Râu de Mori au fost renovate mai multe biserici și au fost puse la dispoziția unor familii cu probleme deosebite locuințe sociale. „Ne axăm foarte mult și pe dezvoltarea activității în turism, pe raza comunei funcționând și locul de agrement de la Râușor, foarte căutat mai ales în sezonul de iarnă. Oferim tot sprijinul legal posibililor investitori pentru ca zona să fie funcțională pe parcursul întregului an, dar și pentru modernizarea și extinderea bazelor existente, Totodată, mă bucur că am reușit organizarea unui concert de muzica populara pentru localnici. Comuna noastră este una de oameni muncitori care merită astfel de momente.”, a concluzionat doctor inginer Niculiță Mang, primarul comunei Râu de Mori,

rau_de_mori_10.jpg

Rau de MoriApă potabilă și canalizare

Un alt aspect important pentru confortul locuitorilor este și alimentarea cu apă, subiect de care edilii din Râu de Mori s-au ocupat anul trecut, dar nu numai atunci. În acest sens s-a reușit montarea tubulaturii din rețeaua de alimentare, pe o distanță de 1,5 kilometri, în satele Suseni, Ostrovel și în centrul de comună. Alimentarea acestor sate se face dintr-o aducțiune situată în zona Râușor, în vreme ce pentru Clopotiva, unde există o altă rețea, în lungime de aproximativ 500 de metri, se face dintr-o sursă locală. „În prezent se mai lucrează la o aducțiune de 700 de metri în Brazi și Bălanu, care va deservi atât școala din cătun, cât și populația, respectiv un număr de peste 50 de familii. Totodată, am întocmit studii de fezabilitate pentru branșarea la rețeaua de canalizare a tuturor satelor componente ale comunei. În plus, s-a încheiat și un acord-cadru privind accesarea fondurilor structurale și de coeziune în vederea obținerii finanțărilor necesare pentru realizarea acestor investiții”, a afirmat primarul Niculiță Mang.


Sursa : Servus Hunedoara


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Rau de Mori, o comuna europeana : Hunedoara
Curs valutar:


Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti