Știri locale pentru Hunedoara
DEVA ONLINE
Deva și jud. Hunedoara
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Potop in sudul judetului : Hunedoara
Ma 27 mai 2008 14:18:06 +0300


Potop in sudul judetului : Hunedoara
Hunedoara : Peste 140 de apartamente Și case de la marginea municipiului PetroȘani, inundate.

Peste 140 de apartamente Și case de la marginea municipiului PetroȘani, inundate. 19 străzi acoperite de apă. Sute de oameni evacuați. Drumul Național 66 PetroȘani-Târgu-Jiu, blocat. Zeci de pompieri militari Și civili implicați în misiunile de salvare a oamenilor Și de evacuare a apei din locuințe.


O rupere de nori a făcut prăpăd duminică seară, în municipiul Petroșani. Ploaia torențială care a căzut a inundat zeci de apartamente situate în blocurile din cartierele mărginașe ale orașului. Mai multe familii și-au petrecut noaptea într-o școală din Petroșani. Potrivit unui bilanț preliminar al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, pompierii și forțele de ordine au evacuat din apartamentele inundate, 25 de oameni și au salvat alte 38 de persoane. Locatarii izolați în apartamentele inundate de la parterul blocurilor au fost evacuați cu ajutorul bărcilor. ”În total au fost inundate, avariate sau afectate, 145 de case situate în cartierele mărginașe ale municipiului Petroșani. Pompierii și forțele de ordine au evacuat, aseară (n.red. duminică), din apartamentele inundate, 25 de oameni și au salvat alți 38. Drumul Național 66, care face legătura între Petroșani și Târgu Jiu, inundat pe un tronson de mai bine de patru kilometri, a fost deblocat de pompieri și drumari după șapte ore de luptă cu apele. Rețeaua de canalizare a fost de asemenea afectată pe un segment de trei kilometri. În zona afectată au intervenit peste 150 de angajați ai ISU, conduși de prin adjunctul Inspectorului șef, 40 de membri ai Comitetului local pentru Situații de Urgență, 16 polițiști și 20 de jandarmi.

potop_in_sudul_judetului_hunedoara_2.jpg

Potop in sudul judetului : Hunedoara


Și la această oră (n.red. ieri dimineață), pompierii se luptă să scoată apa din apartamentele inundate cu ajutorul motopompelor de mare putere”, a declarat locotenentul Anemona Doda, purtător de cuvânt la ISU Hunedoara. Furtuna puternică, a afectat în cartierului Aeroport din municipiul Petroșani, o linie de medie tensiune de 20 kV și 11 posturi de transformare, creând probleme în alimentarea cu energie electrică a zonei, pe timpul nopții. Potrivit unui comunicat de presă emis de Biroul de Presă al Enel Distribuție Banat, din cauza nivelului ridicat al apei care a inundat străzile cartierului, echipele Enel Distribuție Banat au putut interveni abia ieri dimineață pentru remedierea defecțiunilor astfel că, la ora 8.30, s-a reluat alimentarea cu energie electrică a majorității consumatorilor afectați, iar în jurul orei 13, după retragerea apelor, a fost reluată integral alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zonă. Cartierul Aeroport din Petroșani a fost scufundat sub ape, în urma unei ploi torențiale care a durat câteva ore, iar sute de mașini au fost blocate în trafic după ce apa a ajuns să măsoare mai bine de un metru pe șosea. 120 de apartamente, situate la parterul blocurilor, de pe Strada Aviatorilor, 20 de case de pe o stradă dintr-un cartier mărginaș al municipiului Petroșani, o benzinărie și 19 străzi, au fost inundate în câteva minute. Oamenii care locuiesc pe Străzile Independenței, Saturn și Aviatorilor au rămas în beznă ore în șir, după ce alimentarea cu energie a fost întreruptă din cauză că apa ajungea până la nivelul transformatoarelor de curent. Canalizarea nu a mai putut face față torentelor, iar capacele canalelor au fost smulse împreună cu bucăți de asfalt în momentul în care apele subterane au refulat. Totul a durat câteva ore, iar șoferii din mașinile care au fost surprinse de viitură nu au mai putut trece. Pe străzile lăturalnice, mașinile parcate au fost umplute cu apă de viitură și în zonele în care apele s-au retras a rămas un mâl gros. 150 de pompieri de la Detașamentul Petroșani, Garda de Intervenție Uricani și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Petrila au intervenit cu cinci autospeciale, șase motopompe și două bărci. Pompierii militari și echipele ISU au fost toată noaptea în alertă și au evacuat apele, care amenințau să inunde până și calea ferată în zona cartierului. Suplimentar, au fost trimiși în zona calamitată, 10 subofițeri și trei ofițeri de la Detașamentul de Pompieri din Deva, Orăștie și Garda de Intervenție Râu de Mori cu două autospeciale, trei motopompe de mare putere și o barcă. În sprijinul pompierilor au venit și 19 jandarmi de la Detașamentul din Petroșani. Ieri dimineață, în jurul orei 9, pompierii încă evacuau cu bărcile persoanele izolate în apartamentele inundate, scoteau apa din locuințe și se luptau să deblocheze Drumul Național 66 Petroșani-Târgu-Jiu.

potop_in_sudul_judetului__hunedoara_3.jpg

Potop in sudul judetului : Hunedoara
Spații de cazare, hrană Și apă pentru sinistrați

Localnicii din zonă spun că o astfel de ploaie nu a mai căzut niciodată în zonă și cei care nu au mai putut intra în locuințele lor au stat pe timpul nopții în Școala nr. 7. „Nu am mai văzut așa ceva. De zeci de ani locuiesc aici, dar așa ploaie nu a văzut nimeni”, spune un locatar de pe Strada Saturn, din Petroșani. „Apa a început să vină șiroaie și o viitură puternică a coborât parcă de pe munte”, afirmă un alt om. Oamenii ale căror case au fost inundate au fost cazați într-o școală, precum și în hotelul Petroșani. Ei au primit din partea autorităților hrană și apă. „Avem capacitatea de a-i caza pe toți cei ale căror locuințe au fost inundate. Majoritatea însă au hotărât să rămână deocamdată la vecini și la rude. Vom vedea diseară (n.red. luni seară) dacă oamenii vor înnopta în aceleași locuri sau le vom asigura noi adăpost”, a declarat, ieri, primarul din Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi. Medicii de la Spitalul de Urgență din Petroșani spun că o femeie a ajuns la spital cu o plagă tăiată la picior, după ce i s-a înfipt în picior un țăruș de la un gard în timp ce mergea prin apă. Totodată, a fost cerut ajutorul autorităților pentru scoaterea, dintr-o locuință situată la parterul unui bloc inundat, a unui bătrân cu handicap locomotor. Inundațiile produse în noaptea de duminică spre luni în municipiul Petroșani sunt cele mai mari semnalate în ultimii 10 ani. Cantitatea de apa căzută pe metru pătrat a fost de 68 litri. Potrivit primarului localității, Tiberiu Iacob Ridzi, asemenea inundatii, au mai avut loc în anul 1998.


Sursa : Servus Hunedoara


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Potop in sudul judetului : Hunedoara
Curs valutar:


Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti