Știri locale pentru Hunedoara
DEVA ONLINE
Deva și jud. Hunedoara
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Nou termen de judecata in procesul „Aurul dacic” : Hunedoara
Lu 09 iun 2008 13:26:09 +0300


Nou termen de judecata in procesul „Aurul dacic” : Hunedoara
Asta a declarat expertul german în arheologie, Barbara Deppert Lippitz, audiată în calitate de martor vineri, la Tribunalul Hunedoara ...

Asta a declarat expertul german în arheologie, Barbara Deppert Lippitz, audiată în calitate de martor vineri, la Tribunalul Hunedoara, când a avut loc un nou termen de judecată în procesul „Aurul dacic”, ocazie cu care au fost aduse, pentru a doua oară, și cele nouă brățări dacice recuperate până în prezent de statul român. Barbara Deppert Lippitz a făcut parte din comisiile ce s-au pronunțat în legătură cu autenticitatea brățărilor. Citată la proces, martora a argumentat în fața instanței motivele pentru care consideră că obiectele de patrimoniu sunt autentice. Lippitz a vorbit și despre procedura prin care statul român a răscumpărat brățările, ea având rolul de intermediar, dar a povestit și faptul că, în urmă cu opt ani, a fost contactată de un tânăr ce pretindea că este român, care i-a adus la locuința ei din Germania, două spirale din aur despre care i-a spus că au fost găsite împreună cu alte opt în împrejurimile orașului Deva.


Audierea expertului german Barbara Deppert Lippitz (foto medalion) a durat mai bine de trei ore și s-a desfășurat cu ajutorul unui translator. Martora a declarat în fața instanței că în 22 august 2000 a aflat prima dată despre două dintre brățări. „În această zi, s-a prezentat la mine un bărbat tânăr, care a afirmat că locuia în Belgia. Am înțeles că știa despre mine de la o altă persoană pe care eu o cunoșteam. A venit cu două brățări, pe care le arătase și altor persoane interesate de cumpărarea acestora. Bărbatul mi-a spus că este român, dar eu nu i-am văzut pașaportul. Am analizat brățările și am constatat că este vorba despre piese antice, provenite din România. L-am întrebat pe tânăr în care regiune din România au fost găsite, iar el mi-a răspuns că în împrejurimea unui oraș denumit Deva. Nu cunoșteam acest oraș. L-am mai întrebat, în interes arheologic, dacă au mai fost găsite și alte piese decât cele două. Mi-a spus că în total au fost descoperite 10. La cele două brățări, am observat tehnica de prelucrare și am constatat că este una foarte rară. Cunoșteam această tehnică de la spiralele de argint asemenătoare, descoperite în România”. Barbara Deppert Lippitz a mai spus că la examinarea celor două brățări, analizate în anul 2000, nu a constatat nicio greșeală. „Am cântărit cele două brățări cu un cântar electronic. Una dintre ele, avea puțin peste 1.000 de grame, iar cealaltă 1.003 grame. Nu i-am eliberat tânărului certificat de autenticitate pentru cele două brățări, dar i-am spus că mă poate suna oricine pentru a confirma faptul că sunt autentice”. Lippitz a mai spus că a luat legătura pentru a discuta cazul cu câțiva cercetători români de la Muzeul Național de Istorie al României, pe care i-a cunoscut în anul 1992, după care, a fost contactată de procurori.

„Prelucrate în acelaȘi atelier”

Martora a declarat în fața instanței motivele pentru care consideră că brățările sunt autentice. „Un falsificator lucrează pentru a face profit, asta înseamnă că, dintr-o spirală, ar fi putut să facă mai multe. Toate brățările care se află în sală au fost prelucrate printr-o tehnică care se numește „matelaj”. Iar această tehnică este foarte greu de învățat. Obiectul este realizat manual, nu se poate face forme, și se prelucrează cu ciocanul. Din acest motiv este foarte greu de învățat această tehnică. „Mica parisiană” (n. red. brățara descoperită la un stand din cadrul Expoziției Bienale de la Grand Palais din Paris) are un decor asemănător cu două piese de argint expuse într-un muzeu din România. Obiecte asemănătoare din argint se mai află în muzee din Bulgaria, Serbia și Ungaria. Brățările pe care le văd acum au fost prelucrate în același atelier, posibil de aceeași persoană, dar sigur în același atelier. Valoarea acestor obiecte este atât de mare, încât nu poate fi estimată financiar având în vedere că sunt de importanță națională deosebită. Ca arheolog și expert pot să declar cu siguranță că aceste piese pot proveni doar de pe teritoriul României”, a afirmat Barbara Deppert Lippitz. La finalul audierii, instanța de judecată a dispus o nouă expertiză a brățărilor dacice stabilind, totodată, un nou termen de judecată în acest proces, pentru data de 20 iunie, înfățișare pentru care va fi citat Călin Ciota, hunedoreanul asupra căruia a fost găsită o brățără dacică și Victor Surlașiu, învinuit în altă cauză.

bratari_dacice_foto32.jpg

bratari dacice


Sursa : Servuspress.ro


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Nou termen de judecata in procesul „Aurul dacic” : Hunedoara
Curs valutar:


Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti