Știri locale pentru Hunedoara
DEVA ONLINE
Deva și jud. Hunedoara
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Investitii mari cu fonduri putine la Lapugiu de Jos : Hunedoara
Lu 09 iun 2008 13:49:36 +0300


Lapugiu de Jos
Hunedoara : Situată în extremitatea vestică a județului Hunedoara, comuna Lăpugiu de Jos, o așezare frumoasă ...

Situată în extremitatea vestică a județului Hunedoara, comuna Lăpugiu de Jos, o așezare frumoasă, cu aer curat și case trainice, de oameni gospodari, se întinde pe o suprafață de circa 10.050 de hectare și are o populație de aproximativ 1.800 de locuitori. Localitatea Lăpugiu de Jos, „poarta de intrare în Banat”, cum i se mai spune, are în componență zece așezări, respectiv centrul de comună și satele Lăpugiu de Sus, Grind, Teiu, Lăsău, Ohaba, Fintoag, Coșești, Holdea și Baștea, ultimul fiind, însă, depopulat.

lapugiu_de_jos_foto17.jpg

Lapugiu de Jos : Hunedoara


Comuna Lăpugiu de Jos este cunoscută prin mai multe lucruri. De exemplu ar fi tunelul de la Holdea, extrem de important pentru circulația feroviară între Hunedoara și Timiș, dealtfel singura astfel de cale de acces între cele două județe. Totodată, în satul Lăpugiu de Sus, de Sfânta Maria, pe 15 august, se organizează o tradițională nedeie. Tot în acest sat funcționează o formație populară, păstrătoare a tradițiilor și obiceiurilor locului, care participă, an de an, la numeroase festivaluri și concursuri de gen din întreaga țară. De asemenea, în joia de Ispas, cu zece zile înainte de Rusalii, la cele trei troițe din comună, situate în localitățile Teiu, Ohaba și Fintoag, se sărbătorește, anual, „Ziua Eroilor”, prin depunere de coroane și organizare de slujbe religioase. Urmează, apoi, concerte de muzică populară, concursuri pentru elevi ori întreceri sportive. Tot în aceeași zi se mai organizează și tradiționalul târg de la Ohaba.

lapugiu_de_jos_foto18.jpg

Lapugiu de Jos : HunedoaraDrumuri reabilitate

Pe raza comunei Lăpugiu de Jos, pe lângă micile asociații familiale, funcționează și mai multe societăți comerciale. „La ora actuală în comună funcționează câteva societăți comerciale care au ca profil prelucrarea lemnului, fiind angajați aici circa o sută de localnici. De asemenea, urmează a mai fi deschisă încă o societate în același domeniu, lucru care ar trebui să aducă noi locuri de muncă pentru locuitorii comune. Din păcate, însă, ne confruntăm cu mari probleme în ceea ce privește modernizarea drumului județean care face legătura între noi și comuna Bătrâna, pe o lungime de circa 15 km. Acest drum este unul strategic, fiind singura cale de legătură între cele două localități. De exemplu, în acest an nu ni s-au alocat sume nici pentru drumul județean, dar nici pentru cele comunale. Cu toate acestea, din vara anului 2004 și până în prezent am reușit să reabilităm mai multe drumuri ce străbat comuna”, a declarat Iosif Pogan, primarul comunei Lăpugiu de Jos. De asemenea, au fost demarate proiectele de regularizare a văilor ce străbat satele Fintoag, Ohaba, Coșești și Lăsău, precum și renovarea de podețe. Totodată, a demarat și proiectul pentru introducerea în comună a rețelelor de apă și canalizare.

Din fonduri proprii

La cele două unități de învățământ cu opt clase care funcționează în comuna Lăpugiu de Jos, respectiv cele din satele Ohaba și Lăpugiu de Sus, au fost executate, în ultimii patru ani, lucrări de modernizare, ca și, dealtfel, la cele patru școli primare din comună, la care se adugă și o grădiniță. Până atunci însă, cele două unități de învățământ, precum și celelalte patru școli cu clasele I- IV din comună, plus grădinița, au fost dotate cu dozatoare de apă. Pentru școala din Lăpugiu de Sus lucrările au cuprins, printre altele, construirea de grupuri sociale noi, reabilitarea rețelei de alimentare cu energie electrică, montarea de tâmplărie PVC și parchet, repararea acoperișului și achiziționarea de mobilier didactic nou. La școala din Ohaba, cu sume din bugetul local, a fost introdus curentul electric în toate corpurile de clădire, s-a pus gresie și faianță la grupurile sanitare, s-au făcut zugrăveli și igienizări și au fost reparate tavanele. Trebuie menționat că ambele școli cu clasele I-VIII din Lăpugiu de Jos au în dotare calculatoare de ultimă generație. „La școala din Coșești a fost reparat acoperișul, au fost înlocuite ușile și ferestrele, s-a montat parchet și s-a zugrăvit, în timp ce la școlile din Teiu și Lăsău, ca și la grădiniță, s-au făcut reparațiile curente și au fost reabilitate acoperișurile”, a afirmat Iosif Pogan, primarul comunei Lăpugiu de Jos.

lapugiu_de_jos_foto19.jpg

Lapugiu de Jos : HunedoaraSprijin pentru biserici

Pe raza comunei Lăpugiu de Jos există câte un cămin cultural în fiecare localitate componentă, excepție făcând numai Baștea. Căminul din Coșești a fost renovat aproape integral, dar, conform edililor locali, pe viitor se prevede ridicarea unei noi locații unde să se desfășoare activitățile culturale din acest sat, în timp ce la Lăsău clădirea a fost zugrăvită și vopsită și au fost înlocuite ferestrele și ușile cu altele noi. „Nu trebuie uitat că la Lăpugiu se Sus, Ohaba și Lăpugiu de Jos căminele culturale au fost, la rândul lor, modernizate, dar, în viitorul apropiat, dorim să le aducem la standarde europene. Din păcate, căminul cultural din Fintoag, recent refăcut, a fost grav afectat de un incendiu. Renovarea acestuia va începe în curând, dar până la obținerea fondurilor guvernamentale pentru lucrări s-au alocat fonduri pentru conservarea clădirii. De asemenea, primăria a acordat sprijin financiar pentru lucrările de întreținere a bisericilor ortodoxe din Teiu, Lăsău, Grind și Lăpugiu de Sus, precum și celor penticostale, atât din Lăpugiu de Jos, cât și din Lăpugiu de Sus. Nu în ultimul rând vreau să precizez că s-a reabilitat și extins rețeaua de iluminat public din toate satele, iar clădirea primăriei a fost renovată”, a mai precizat primarul comunei Lăpugiu de Jos, Iosif Pogan.


Sursa : Servuspress.ro : Lapugiu de Jos


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Investitii mari cu fonduri putine la Lapugiu de Jos : Hunedoara
Curs valutar:


Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti