Știri locale pentru Hunedoara
DEVA ONLINE
Deva și jud. Hunedoara
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Hunedoara a votat! : Alegeri Locale 2008
Lu 02 iun 2008 07:23:41 +0300


Alegeri Locale 2008
Alegeri Locale 2008 : Locuitorii județului, alături de restul României s-au aflat, ieri, în febra alegerilor.

Locuitorii județului, alături de restul României s-au aflat, ieri, în febra alegerilor. Cu toate că o ploaie sănătoasă cu tunete și fulgere a „spălat” sâmbătă noaptea aproape toate zonele județului Hunedpara, de 1 iunie, canicula nu s-a lăsat mult așteptată și, până la orele prânzului, se instalase peste tot, ridicând temperatura atât a alegătorilor, cât și a celor care, din cauza vârstei, au fost nevoiți să stea departe de secțiile de votare. Cu toate că a înregistrat o premieră, prin desemnarea prin vot uninominal a președintelui Consiliului Județean Hunedoara, scrutinul electoral de ieri nu a excelat prin prezența la vot a alegătorilor, însă a înregistrat o serie de incidente, unele hazlii, altele de-a dreptul neplăcute. În ciuda acestor neajunsuri, hunedorenii vor afla, astăzi, care le vor fi consilierii locali, județeni, președintele legislativului județean, iar, unii dintre ei, chiar și primarii. Alții, se pregătesc pentru încă circa o săptămână de campanie electorală, pentru ca, în 15 iunie, să se prezinte, din nou, la vot pentru turul doi la alegerea primarilor.

alegeri_locale_2008_2.jpg

Alegeri Locale Hunedoara 2008


Prea devreme pentru pus stampila

La orele 7,00 ale zilei de 1 iunie 2008, pe o ploaie mocănească, o femeie, trecută de prima tinerețe, intră în sediul secției de votare nr. 32 din Deva, unde sunt arondați 1.539 de alegători, dar găzduită de o sală mult prea mică, care se află în incinta Școlii Generale „Octavian Goga” pentru a-și exercita dreptul la vot. Este prima persoană care face acest lucru la respectiva școală, unde mai funcționau încă două secții de votare, respectiv cele cu numerele 30 și 31. Cu toate acestea, prima persoană care ar fi dorit să voteze se prezentase la secțiile de votare la orele 6,20, necunoscând orarul electoral, și a renunțat să aștepte până la orele 7,00 datorită faptului că trebuia să plece la serviciu. La orele 7,15 votaseră, la secțiile 31 și 32, câte cinci persoane, în vreme ce primul alegător s-a prezentat la secția 30 doar la 7, 20. La orele 7,40, la secțiile 37 și 38, de la Școala Generală „Andrei Mureșanu”, din municipiul reședință de județ, se prezentaseră la urne tot numai câte cinci alegători.

alegeri_locale_2008_3.jpg

Alegeri Locale Hunedoara 2008Ploaia si nunțile au gonit votanții

Și Școala Generală „Eminescu - Petofi”, din Deva, găzduia două secții de votare, respectiv cele cu numerele 27 și 28. Dacă la prima dintre ele, la orele 7,55, se prezentaseră numai patru alegători, în cea de-a doua, la aceeași oră, își exercitaseră dreptul la vot zece persoane. Ceva mai bine se stătea cu prezența la urne, la orele 8,10, la secția 22, de la Liceul de Muzică și Arte Plastice „Sigismund Toduță”, unde votaseră 11 persoane, în vreme ce recordul de participare la alegeri se înregistra, la orele 8,20, la secția 15, de la „Policlinica nouă”, unde ștampliaseră deja cele patru buletine de vot, respectiv cele pentru alegerea primarului și consilierilor locali din Deva, precum și cele pentru desemnarea președintelui Consiliului Județean Hunedoara și a consilierilor județeni, un număr de 22 de cetățeni, majoritatea lor de vârsta a treia. Motivele prezenței scăzute la urne a devenilor la primele ore sunt, conform celor din secțiile de votare, mai multe: programul de desfășurare al scrutinului, între orele 7,00 și 21,00, care i-a împiedicat pe unii să voteze din cauza serviciului, care începe la aceeași oră cu deschiderea secțiilor de votare, ploaia, plecarea în week-end, odihna suplimentară într-o zi liberă sau participarea la nunți.

alegeri_locale_2008_4.jpg

Alegeri Locale Hunedoara 2008Sătenii, mai harnici ca orăsenii

Nici în Simeria lucrurile nu stăteau cu mult mai bine, un exemplu concludent fiind dat la secția 10 de la Sântandrei, unde primul alegător se prezentase la urne la orele 7,40. În schimb, ca de obicei, în zonele rurale oamenii sunt mult mai conștiincioși în ceea ce privește prezența la vot. Bunăoară, la toate secțiile de votare deschise pe raza comunei Lăpugiu de Jos erau deja prezenți cetățeni la deschiderea procesului electoral, aceștia fiind, în general, cei care ieșiseră cu animalele din curte. Tot de la deschiderea secțiilor de voatare s-au prezentat la urne și alegătorii din comuna Luncoiu de Jos. O prezență bună la vot se înregistra, la orele 8,55 și la secția 42 din Ilia, mai exact de pe raza satului Bretea Mureșană, unde votaseră deja 28 de persoane. În acest sat, la orele 7,00 erau deja prezenți la secția de votare un număr de cinci persoane. În schimb, însă, se pare că ieșirea soarelui i-a îndemnat pe deveni să meargă la vot. Astfel, la orele 10,30, la secția 11 de la școala din „Viile Noi”, se prezentaseră la vot 107 alegători. Se pare că odată cu trecerea timpului și la Hațeg numărul celor ce se prezentaseră la urne a crescut. Bunăoară, la orele 11, la secția 4, unde sunt arondați peste 2.500 de cetățeni, își exercitaseră dreptul la vot aproximativ un sfert dintre alegători. În toate secțiile de votare amintite procesul electoral s-a desfășurat normal, fără a se înregistra incidente până la orele 11,15.

alegeri_locale_2008_5.jpg

Alegeri Locale Hunedoara 2008Transpirații, dar nu de la căldură

Într-o liniște apăsătoare, două domnișoare îmbrăcate în pantaloni scurți și cu buricul la vedere, traversau strada îndreptându-se spre secția de votare din satul Turdaș, amenajată la școala generală din localitate. Cu cărțile de identitate în mână, mersul lor agale a întors câteva capete ale bărbaților care își făceau de lucru pe marginea drumului. În incinta secției de votare, aglomerație mare la masa unde stăteau așezați membrii biroului și cam pustiu în jurul cabinelor și a urnelor de vot. În ciuda liniștii aparente, la ora 12, pragul secției de votare din Turdaș fusese trecut de circa 28 la sută dintre cei înscriși pe listele suplimentare. Printre discuțiile între membrii secției de votare, pe ușă intră cele două domnișoare alegătoare, îmbrăcate de plajă. Își iau buletinele de vot și ștampila de la unul dintre membrii secției și se îndreaptă spre cabinele de vot. Privirile admirative sau înfometate, depinde din ce parte privești, dar și de vârsta privitorului, ale bărbaților din jur le urmăresc până ce perdeaua cabinei de vot le mângâie, ușor, coapsele, iar, apoi, le ascund privirilor. De la atmosfera tensionată și încinsă din interiorul secției, treci la «cuptorul» de afară, însă, aici, căldura e de alt gen, însă tot îți dă transpirații.

alegeri_locale_2008_6.jpg

Alegeri Locale Hunedoara 2008Fief liberal, cu atmosferă de mall

Dacă la Turdaș liniștea din sat «spărgea» geamurile caselor, un pic, mai la dreapta de DN 7, la Mărtinești, atmosfera din fața secției de votare îți dădea impresia că te afli fie la un mall, fie la un eveniment de fițe, asta dacă e să ne luăm după multitudinea de mașini parcate în față. În timp ce, de undeva, de la geamurile unor case din apropiere, te privea cu jind unul sau mai mulți candidați liberali dintr-o «mare» de afișe galbene, alegătorii se întindeau la povești la ieșirea de la urne, iar, cei mai grăbiți, intrau rapid în secție și făceau datoria de cetățeni. Membrii secției de votare «se munceau» cu ștampilele și buletinele de vot, doar-doar nu vor fi surprinși de aparatul de fotografiat. Grupurile de alegători «curg», încet, înăuntru, prilej pentru președintele secției de votare nr. 1 din Mărtinești să facă un scurt bilanț al prezenței la vot: circa zece la sută dintre alegătorii din localitate veniseră la urne până la ora 12. Dar clopotele bisericii din sat au anunțat sfârșitul slujbei, iar, după ce, timp de o oră, s-au închinat și s-au rugat pentru sănătatea lor și a celor apropiați, locuitorii se îndreptau, încet, spre urne, sperând că rugăciunea de dimineață le va da putere să pună ștampila pe cine trebuie. «Cuptorul» de afară clocotea în continuare, iar tabla colorată a mașinilor parcate în fața secției strălucea, încinsă, în arșița soarelui. Nu se mai vedea urmă de ploaie, iar, în Mărtinești, localitate considerată fierf al liberalilor pe motiv de casă de lider a acestui partid «plantată», undeva, în zonă, alegerile par să se topească undeva, în urmă, înmuiate de arșița de afară, dar și de dezinteresul locuitorilor, care, pe o așa zăpușeală, nu au prea au chef de «sportul cu ștampila».

alegeri_locale_2008_7.jpg

Alegeri Locale Hunedoara 2008Sursa : Servus Hunedoara : Alegeri Locale 2008


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Alegeri Locale 2008
Curs valutar:


Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti