Știri locale pentru Hunedoara
DEVA ONLINE
Deva și jud. Hunedoara
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Epopeea Cavalerilor de Hunedoara
Mi 04 iun 2008 12:39:17 +0300


Epopeea Cavalerilor de Hunedoara
Hunedoara : Sunetul celor două săbii care se lovesc, nervoase, una de cealaltă, umplu zarea de o tonalitate metalică, răsunătoare.

Sunetul celor două săbii care se lovesc, nervoase, una de cealaltă, umplu zarea de o tonalitate metalică, răsunătoare. Bărbații se mișcă repede dintr-o parte în alta, fiecare ferindu-se de loviturile care curg ca o ploaie din partea celuilalt. Pletele le flutură, deși canicula a topit vântul, iar aerul pare că stă în loc, asistând la lupta celor doi. Unul dintre războinici pare să-și piardă controlul, dar sabia din mână-i are grijă de stăpânul ei și parează, în ultima clipă, lovitura care vine din partea adversarului. Undeva, se aude un țipăt, iar cele câteva tinere, îmbrăcate în rochii vaporoase, își înăbușă un suspin, punându-și îngrozite mâinile la gură. Scena pare desprinsă direct din lumea medievală, dar, e de fapt, jucată în prezent. Și nu de către actori, ci de o mână de oameni, pasionați nebunește de istorie, cavaleri și tot ce ține de aceștia. De circa un an, membrii Ordinului Cavalerilor de Hunedoara demonstrează cu succes că idealurile cavalerești, dar și tradițiile și modul de viață medieval, pot fi oricând parte a realității moderne.


Armurier cu inimă de dragon

Îmbrăcați în portul specific, fiecare cu culorile și blazonul lui, cu sabia la cingătoare, cei aproximativ 10 cavaleri de Hunedoara, cu vârste cuprinse între 20 și peste 50 de ani, se simt cel mai bine la Castelul Huniazilor. Monumentul are legătură cu ceea ce iubesc ei cel mai mult, istoria, iar, în apropierea lui, ei uită că trăiesc cu cel puțin cinci secole mai târziu față de epoca în care cavalerii făceau legea și erau model de vitejie și virtute. „Am înființat ordinul în 2006, pentru că aveam nevoie de un cadru să ne manifestăm. Am vrut să arătăm hunedorenilor, să reconstituim modul de viață al cavalerilor din secolele al XIVlea și al XV-lea, cu tot ceea ce înseamnă el, de la port, până la obiceiuri”, spune Otto David, sau Otto, Inimă de Dragon, cavaler de Hunedoara, unul dintre membrii fondatori ai ordinului. Slăbuț, cu părul lung, cavalerul își ține cu mândrie spada și scutul, pregătit oricând să lupte cu adversarul, de oriunde ar apărea acesta. Știe aproape totul despre cavaleri, doar e unul dintre ei, iar pasiunea sa pentru această epocă l-au transformat și într-un foarte priceput armurier. Toate armele, dar și obiectele din lemn și piele, care fac parte din recuzita ordinului și pe care membrii acestuia le folosesc pentru a reda scenele de luptă sau de viață medievală, sunt confecționate cu mare pricepere de Otto, împreună cu alți colegi de breaslă, respectând cât se poate de mult tiparele epocii medievale. „Armele sunt confecționate dintr-un oțel foarte asemănător celui din Evul Mediu, care este foarte rezistent la vibrații. De asemenea, pentru cingători, curele și teci folosim pielea naturală. Pentru a confecționa toate acestea, exact cum erau ele în acea epocă, suntem ajutați, din punct de vedere istoric, și de arheologii de la Castelul Huniazilor, dar recurgem și la multă documentație tiparită”, mai spune Otto, Inimă de Dragon.

Heraldul, „Șef” peste istorie

Privindu-i adunați în tabăra amplasată în curtea interioară a castelului, în pauza dintre două scene ale bătăliei de la Belgrad din 1456, reconstituită pentru hunedoreni, cât mai aproape de realitatea istorică, cavalerii de Hunedoara par să se fi născut aici, cu ochii pe zidurile impunătoarei cetăți, pentru a o apăra, dar și pentru a-i învăța pe „necavaleri” s-o prețuiască și să fie mândri de ea. Undeva, printre ei, se află un bărbat scund, cu costum albastru, și o atitudine care impune respect. E Romulus Stoica, heraldul ordinului, cel care ia cele mai importante decizii. Forma și simbolurile blazonului, culoarea hainelor, a drapelelor, sigiliile, chiar și numele cavalerilor, toate respectând cât de mult se poate realitățile epocii medievale, trebuie să treacă prin „filtrul” heraldului pentru a fi, apoi, acceptate ca fiind parte a ordinului. „Căutăm în documentele medievale, să vedem dacă numele pe care vrea să-l adopte cavalerul exista în acea perioadă. De exemplu, atunci nu exista, ca nume, Cătălin. Deci, acest nume nu poate fi luat de un cavaler. Eu mă documentez foarte mult și pot spune că noi punem foarte mare accent pe secolele al XIV-lea și al XV-lea, pentru că atunci a fost perioada de glorie a Castelului Huniazilor. Inițial, am vrut să ne legăm de o perioadă mai mare, dar ne-am dat seama că e prea multă muncă, iar noi suntem foarte puțini”, spune Ioan Lupu de Hunedoara, heraldul ordinului. Pentru că, la fel ca în orice echipă, muncile sunt împărțite, fiecare membru al Ordinului de Hunedoara se ocupă de un anumit domeniu, de la bucătărie medievală, confecționatul armelor și a recuzitei din lemn, până la croitul hainelor și dansuri medievale. Pasiunea acestora pentru epoca de glorie a cavalerilor e așa de mare încât membrii ordinului folosesc cu plăcere și foarte corect chiar și limbajul de zi cu zi al celor care luptau cu vitejie pentru un ideal înalt.

Domnițe cu inima furată sau nu

Prezențele delicate și pline de grație din viața cavalerilor de Hunedoara sunt domnițele, îmbrăcate în rochii colorate de mătase, cu sânii marcați de talia înaltă, cu coafuri elegante, toate în ton cu epoca medievală. Domnița Laura e șefa acestor grații, are rang înalt, rochie de culoare vișinie și nu scapă din ochi ceaunul unde se prepară mâncarea care va fi servită cavalerilor. Ea e unul dintre membrii fondatori ai ordinului, e studentă la psihologie și, pentru că a dovedit implicare în activitatea ale cărei baze le-a pus, a devenit domniță de rang înalt. „Domnițele știu foarte bine să danseze, întrețin atmosfera și se ocupă de activitățile casnice. Multe dintre ele și-au oferit inima câte unui cavaler, deși, în acea vreme, familia era cea care decidea cu cine se mărită fata respectivă”, spune domnița Laura. Inima ei a fost furată de cavalerul de Hunedoara Vladislav cel Nemilos, pe numele său „de profan” Gabriel Demeny, președintele asociației care gestionează activitatea Ordinului Cavalerilor de Hunedoara. Delia, Anca sau Dafina sunt alte domnițe de Hunedoara, partenere de dans ale cavalerilor, pentru unii, chiar iubite, care pe lângă întreținerea atmosferei sau prepararea hranei, îi așteaptă pe aceștia cu inima strânsă să se întoarcă de la luptă. Rochiile domnițelor, realizate din materiale naturale, cu precădere mătase, sunt croite cu multă măiestrie de Edith, domnița din viața cavalerului Otto, Inimă de Dragon. Aceasta și-a pus la bătaie cunoștințele de croitorie și design vestimentar pentru a transforma partenerele cavalerilor în niște frumuseți diafane, rupte parcă din viața de curte a secolului al XV-lea.

epopeea_cavalerilor_de_hunedoara_foto04.jpg

Epopeea Cavalerilor de Hunedoara


Povestea numelor

Baldurin Barbarul, Andrei cel Tânăr, Pavel cel Dârz, Glad cel Puternic sau Horațiu cel Înalt sunt doar câțiva dintre cei circa zece cavaleri, membri ai Ordinului de Hunedoara. Numele lor, dar și simbolurile și culorile care le alcătuiesc blazonul, îi reprezintă în totalitate și chiar spun o poveste a fiecăruia dintre ei. „Cum au ajuns ei cavaleri, chiar și ceea ce au făcut pentru a ajunge cavaleri, toate sunt «scrise» în blazon și în numele pe care le poartă. Povestea lor îi reprezintă și ca persoane reale”, spune Romulus Stoica, heraldul Ordinului, alias Ioan Lupu de Hunedoara. De exemplu, Gabriel Demeny a devenit Vladislav cel Nemilos, după ce a refuzat rugămintea colegilor săi de a le aduce niște sandviciuri, aceștia fiind morți de foame după o reprezentație lungă și obositoare. Din ordin mai fac parte și scutieri, care sunt înnobilați cavaleri, dacă au merite în luptă, printr-o ceremonie care respectă tradiția medievală. Cel mai în vârstă membru al ordinului este Ioan Mandescu, alias Johanes de Oriundemburg, care nu este cavaler, ci un nobil călugăr.


Sursa : Servus Hunedoara


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Epopeea Cavalerilor de Hunedoara
Curs valutar:


Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti