Știri locale pentru Hunedoara
DEVA ONLINE
Deva și jud. Hunedoara
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Dobra - la standarde europene : Hunedoara
Jo 15 mai 2008 14:58:09 +0300


Dobra - la standarde europene : Hunedoara
Hunedoara : Localitatea Dobra are o populație de circa 1.500 de locuitori, care trăiesc în centrul de comună și alte 12 sate, respectiv Abucea ...

Localitatea Dobra are o populație de circa 1.500 de locuitori, care trăiesc în centrul de comună și alte 12 sate, respectiv Abucea, Bujoru, Făgețel, Lăpușnic, Mihăiești, Panc, Panc-Săliște, Rădulești, Roșcani, Stâncești, Stâncești-Ohaba și Stretea. Comuna este situată pe Drumul Național 68A, la câțiva kilometri sud de râul Mureș. Spre nord se află Lunca Mureșului, iar spre sud dealuri, cu înălțimi de 200-300 de metri, ce preced Munții Poiana Ruscă, în vreme ce, din punct de vedere etnografic, localitatea Dobra se află la limita dintre Ținutul Pădurenilor și Ținutul Văii Mureșului.

dobra_hunedoara_foto10.jpg

Dobra


Pentru copiii nevoiasi

De curând, în Dobra a fost inaugurat un centru de zi, o altă investiție deosebită pentru localitate, unde sunt asistați un număr de 22 de copii proveniți din familii defavorizate. „Luna trecută a fost făcută feștania centrului de zi. Cei 22 de copii vin aici după terminarea cursurilor de la școală și își pregătesc lecțiile pentru a doua zi. Aici ei servesc și două mese, respectiv prânzul și cina. Copiii sunt asistați, pe lângă șeful de centru, de doi educatori specializați, un asistent social, un psiholog, un bucătar calificat și o îngrijitoare. Se poate observa, chiar și în această perioadă destul de scurtă care s-a scurs de la deschiderea centrului de zi din Dobra, un real progres al acestor copii, atât în privința rezultatelor obținute la învățătură, cât și în ceea ce privește comportamentul lor. Centrul este dotat cu grupuri sanitare, care au în componență toalete și dușuri, o sală pentru pregătirea lecțiilor și o alta pentru servitul mesei, bucătărie, televizor, tâmplărie PVC la uși și la ferestre, parchet lamelar și altele. Mai menționez că și acest centru de zi, ca și toate școlile din localitate, este autorizat să funcționeze din punct de vedere igienico-sanitar, fiind unul dintre cele mai moderne și mai bine dotate dintre instituțiile similare care funcționează în județul nostru”, a precizat Gheorghe Vasile Șuiaga.

dobra_hunedoara_foto11.jpg

DobraRealizări importante

Fiind aproape de sfârșit de mandat și edilii de la Dobra au făcut un bilanț al activităților desfășurate în ultimii patru ani. „Printre cele mai importante investiții care au fost realizate recent în comuna noastră pot enumera asfaltarea pe Drumul Comunal (DC) 136 Mihăiești - Panc, pietruirea străzilor care nu sunt asfaltate în centrul de comună și întreținerea celorlalte artere rutiere din localitate, pe o distanță de circa 15 kilometri. În total, din vara anului 2004 până în prezent s-au asfaltat peste zece kilometri de drumuri în Dobra, dar și în satele Lăpușnic, Rădulești și Roșcani. Totodată, au fost modernizate și școlile din Dobra, Roșcani, Mihăiești și Rădulești, precum și grădinița din Lăpușnic, care beneficiază, printre altele, de săli de clasă modernizate, apă curentă, stații de epurare, grupuri sanitare în interiorul clădirilor sau de tâmplărie PVC. Mai trebuie menționat și faptul că școlile au fost dotate și cu două microbuze pentru transportul elevilor. De asemenea, nu trebuie omisă nici realizarea introducerii rețelei de apă în satul Roșcani, inclusiv în zona deluroasă numită Roșcanii Mici, unde s-a montat și o pompă ce asigură presiunea. Instalația de apă din localitate este de peste 25 de km, și se întinde în satul de reședință și așezările Lăpușnic, Stretea și Mihăiești, fiind întocmite proiectele similare, ce prevăd și stații de epurare și rețele de canalizare, pentru Stăncești, Stăncești Ohaba și Lăpușnic. În centrul de comună există canalizare și stație de epurare, urmâd ca același lucru să se realizeze și la Roșcani și Mihăiești”, a făcut o succintă trecere în revistă a celor mai importante investiții, realizate în decursul ultimilor patru ani, Gheorghe Vasile Șuiaga, primarul comunei Dobra.

dobra_hunedoara_foto12.jpg

DobraAlte investiții

De asemenea, în ultimii ani a fost modernizat și iluminatul public în toate satele componente ale comunei, prin montarea a 950 de lămpi și completarea cu aproximativ trei km de cablu în zonele unde nu era rețea. Totodată, au fost executate lucrări de modernizare la sediul Primăriei, dar și la căminele culturale din satele Dobra și Lăpușnic, fiind alocate fonduri pentru biserici și case de rugăciuni. „În centrul de comună s-a construit o casă mortuară, cu sală de priveghi și pomeni și o bucătărie. S-a rezolvat și problema colectării gunoiului, care se face săptămânal în Dobra, Roșcani, Lăpușnic, Rădulești și Mihăiești, și au fost executate mai multe regularizări de albii, decolmatări ori defrișări și rigole pentru scurgerea apei de pe terenurile agricole. Au fost amenajate și stații de autobuz în fiecare sat, târgul de animale din Dobra a fost modernizat și autorizat și au fost întocmite planuri de fezabilitate pentru modernizarea a mai multor drumuri din Dobra, Panc, Panc Săliște, Stretea, Bujoru, Rădulești, Stăncești Ohaba, Făgețel și Abucea. Totodată, s-a trimis către Guvern documentația necesară pentru construirea unei săli de sport, care este și aprobată deja, și a unui ștrand în satul de reședință”, a spus primarul Șuiaga.

dobra_hunedoara_foto13.jpg

DobraSursa : Servus Hunedoara : Dobra


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Dobra - la standarde europene : Hunedoara
Curs valutar:


Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti