Știri locale pentru Hunedoara
DEVA ONLINE
Deva și jud. Hunedoara
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Ziua Internationala a Romilor : Stiri Deva
Mi 09 apr 2008 14:18:36 +0300


Ziua Internationala a Romilor : Stiri Deva
Stiri Deva : Romii din România au sărbătorit, alături de cei din restul lumii, Ziua Internațională a Romilor ...

Romii din România au sărbătorit, alături de cei din restul lumii, Ziua Internațională a Romilor, moment marcat și la Deva, printr-o serie de evenimente: o paradă a portului tradițional țigănesc și un spectacol de cântece și dansuri specifice etniei.

ziua_internationala_a_romilor_deva_1.jpg

Ziua Internationala a Romilor Deva


Dintre acțiunile dedicate acestui eveniment, cel mai atrăgător moment l-a constituit parada portului popular tradițional. Manifestările au continuat cu un spectacol aniversar, în fața Casei de Cultură „Drăgan Muntean” din centrul orașului, la care și-au dat concursul ansambluri de cântece și dansuri rome din Orăștie și Hunedoara. Manifestările au fost organizate de Asociațiile „Pakim” și Asociația Interetnică a Persoanelor Defavorizate Deva. „Momentele de la Deva au fost precedate de lansarea pe râul Cerna, la Sântuhalm, a unor jerbe și lumânări în memoria celor care s-au sacrificat în timpul migrației romilor din India spre Europa și din timpul Holocaustului. Dorim prin aceasta să aratăm importanța romilor în cadrul comunității și faptul că au o cultură care nu este cu nimic mai prejos ca a altor etnii. În plus, ne dorim să schimbăm mentalitatea oamenilor asupra comunității noastre și să creem o stare de simpatie între populațiile care conviețuiesc în România”, a declarat Constantin Bățălan, inspector școlar pentru persoanele de etnie romă.

ziua_internationala_a_romilor_deva_2.jpg

Ziua Internationala a Romilor DevaStatistici județene... Și naționale

Conform ultimului recensământ, numărul romilor înregistrați la nivelul județului Hunedoara se ridică la 8.000, însă reprezentanții romilor spun că numărul lor depășește 40.000. Mai bine de jumătate dintre aceștia trăiesc într-o stare de sărăcie severă. „Din numărul romilor declarați 3.524 sunt elevi și sunt cuprinși în diverse forme de învățământ. Există chiar o clasă cu predare în limba romani, la Orăștie, la Școala Generală „Dr. Aurel Vlad”. Până acum avem 8 persoane care au absolvit institute de învățământ superior, șase post-liceale, 173 liceul, 273 școala profesională, peste 1.500 gimnaziul și 2.100 școala primară. Avem și un număr de peste 1.200 care sunt analfabeți”, susține Constantin Bățălan. La recensământul din 2003, 2,5 la sută din populația României s-a declarat ca făcând parte din etnia romilor. Dincolo de datele oficiale, exista însă estimări potrivit cărora numărul total al romilor din țară ar fi de aproximativ două milioane.

ziua_internationala_a_romilor_deva_3.jpg

Ziua Internationala a Romilor DevaZiua Internațională a Romilor

Ziua de 8 aprilie ca zi a cetățenilor de etnie romă din România a fost recunoscută printr-o lege promulgată de președintele Traian Băsescu. Țările din centrul și vestul Europei sărbătoresc această zi din 1971, iar doar din 1992 țările din estul Europei au început să serbeze Ziua Internațională a romilor, la 8 aprilie. În 8 aprilie 1971, a avut loc, la Londra, primul congres internațional al romilor de pretutindeni, reuniune prezidată de actorul Yul Bryner, care a avut origini rome. Atunci au fost stabilite imnul internațional al romilor și steagul lor internațional în trei culori - verde, albastru și rosu (simbolizând pământul, libertatea și sângele) și cu o roată de căruță în mijloc (simbol al stilului de viață migrator). Tot atunci a fost stabilit dialectul internațional al limbii romani și a fost fondată prima organizație a acestei etnii: Uniunea Internațională a Romilor. În prezent, cea mai puternică organizație a romilor care militează pentru apărarea drepturilor acestei minorități este Forumul European al Romilor și al Nomazilor (ERTF), care funcționează sub patronajul Consiliului Europei și care reunește toate țările membre ale Uniunii Europene în care trăiesc romi.

ziua_internationala_a_romilor_deva_4.jpg

Ziua Internationala a Romilor DevaSursa : Servus Hunedoara : Ziua Internationala a Romilor


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Ziua Internationala a Romilor : Stiri Deva
Curs valutar:


Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti