Știri locale pentru Hunedoara
DEVA ONLINE
Deva și jud. Hunedoara
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Candidatții „la locale” se ingroapa in hartii : Stiri Deva
Jo 10 apr 2008 14:26:10 +0300


16 formulare pentru candidatura
Stiri Deva : Noile prevederi legale referitoare la depunerea candidaturilor sunt tipic românești. Pretendenții la funcții trebuie să depună ...

Noile prevederi legale referitoare la depunerea candidaturilor sunt tipic românești. Pretendenții la funcții trebuie să depună cel puțin 16 formulare


Birocrația românească atinge culmi nebănuite. O vor simți pe propria piele chiar candidații pentru alegerile locale. Fie că sunt candidați pentru primărie, consilii locale, consilii județene sau, mai nou, președinte de consiliu județean, politicienii trebuie să completeze zeci de formulare și să umble cu ele în brațe pentru a fi avizate în mai multe locuri. În medie, într-un județ, fiecare partid va avea de depus peste 50.000 de formulare pentru cei care participă la alegeri. Toate aceste documente trebuie să fie completate și depuse la Biroul Electoral Județean până în data de 22 aprilie.

16 formulare pentru fiecare candidatură

Fiecare candidat pentru primărie, consiliul local și consiliul județean trebuie să completeze patru declarații - de avere, de interese, de acceptare și una care să ateste că nu a făcut poliție politică. Pregătirea candidaților pentru alegerile locale s-a transformat într-o adevărată birocrație, începând doar din acest an, după ce Legea 67 din 2004 pentru alegerea autorităților publice locale a fost modificată în acest an, iar, prin legea 144 din 2007, privind Autoritatea Națională pentru Integritate (ANI), au fost introduse două formulare noi care trebuie completate de către fiecare candidat. Astfel, dacă în 2004, pretendenții la funcțiile din administrația publică locală trebuiau să completeze și să depună doar o declarație de acceptate, la alegerile din 2008, acesteia i se mai alătură o declarație de avere, una de interese și declarația de necolaborare cu fosta Securitate, document care nu trebuie completat dacă candidatul avea la Revoluție mai puțin de 16 ani.

De asemenea, fiecare formular trebuie realizat în patru exemplare. Cine crede că va completa una și le va multiplica pe celelalte se înșeală. Toate trebuie completate de mână. În plus, fiecare candidat are nevoie de patru dosare care să cuprindă fiecare câte patru declarații. Greul se amplifică pentru politicienii care candidează și pentru primării, și pentru consiliile locale și pentru cel județean. Aceștia vor fi nevoiți să depună câte 16 declarații pentru fiecare funcție pentru care candidează, deci în total 48 de formulare.

Odată ce fiecare dosar e complet începe alergătura dintr-o parte în alta. Mai întâi, la circumscripția electorală unde formularele sunt verificate și ștampilate. Acolo, rămân două dosare. Apoi, cu restul de dosare, candidatul pleacă la judecătorie unde mai lasă un dosar. În final, ultimul dosar ajunge la partidul din care face parte. Dacă ceva nu e clar în dosar totul trebuie luat de la capăt. Acest drum este valabil pentru fiecare dintre funcțiile pentru care și-a depus candidatura politicianul respectiv.

Birocrație pentru descurajarea candidaților

Candidații hunedoreni pentru alegerile din iunie 2008 nu sunt deloc încântați de birocrația stufoasă pe care statul a introdus-o pentru alegerile din acest an. Astfel, liderul PC Hunedoara, Petru Mărginean, a declarat că prin grămada de documente pe care trebuie să le completeze fiecare candidat, statul își bate joc atât de oamenii simpli, cât și de politicieni. „În loc să reducem birocrația, noi o mărim, pentru a-i face pe posibilii candidați să ajungă la limita răbdării și să nu mai vrea să candideze. Nu știu de ce toți candidații la consiliile locale, chiar și cei care nu prea au șanse de a ajunge în aceste funcții, trebuie să completeze declarații de avere și de interese. Mie mi s-ar părea normal ca aceste declarații să fie completate doar de către persoanele care ajung în posturile pentru care candidează. Toate aceste documente pot fi folosite ca o bază de date de către cineva”, a declarat Mărginean. Acesta mai spune că a solicitat colegilor conservatori de la București să propună Guvernului simplificarea procedurii de înscriere a candidaților.

Nici peremiștii hunedoreni nu privesc cu ochi buni multitudinea de hârtii pe care trebuie să le completeze pentru a putea să-și depună candidaturile pentru funcțiile din administrația locală. Unul dintre aceștia, Nelu Ardelean, candidatul PRM pentru funcția de primar al Devei, dar și pentru un post de consilier local și unul de consilier județean, spune că și-a pierdut o după amiază întreagă completând doar o parte din declarațiile necesare. „E cea mai mare porcărie pe care am auzit-o vreodată. Nu știu la ce este necesară toată birocrația asta. Nu toată lumea va și câștiga postul pentru care și-a depus candidatura. Nu înțeleg de ce trebuie să depunem toți declarații de avere și de interese. Ele ar trebui să fie completate, după alegeri, de cei care au câștigat funcția pe care au vrut-o. Eu am stat o după amiază și am completat 32 de astfel de declarații. Mi se pare timp pierdut degeaba”, a afirmat Ardelean. În timp ce vorbea cu redactorul „Servus Hunedoara”, peremistul hunedorean, actual consilier local la Deva, și-a dat seama că a uitat să-și completeze cele 16 hârtii necesare pentru depunerea candidaturii sale pentru un post de consilier județean, el îndeplinind această formalitate doar pentru candidaturile sale la Primăria și Consiliul Local Deva.


Sursa : Servus Hunedoara : Stiri Deva


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Candidatții „la locale” se ingroapa in hartii : Stiri Deva
Curs valutar:


Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti