Știri locale pentru Hunedoara
DEVA ONLINE
Deva și jud. Hunedoara
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

„Adapostit” de o ghena de gunoi : Stiri Deva
Ma 22 apr 2008 15:39:02 +0300


Adapostit de o ghena de gunoi Stiri Deva 1
Stiri Deva : Într-o Românie Europeană, într-un secol în care toată lumea vorbește despre modernizare, ascunși printre imobile reabilitate ...

Într-o Românie Europeană, într-un secol în care toată lumea vorbește despre modernizare, ascunși printre imobile reabilitate la standarde occidentale, mai există oameni care trăiesc în locuri ce șochează prin mizerie și sărăcie. Anonimii își poartă traiul cotidian în condiții din cele mai aspre, cei din jur rămânând nepăsători față de destinul lor.


Stă cu umerii coborâți și brațele proptite de tejgheaua unui magazin. Îmbrăcat în haine modeste, dar curate, se uită parcă pierdut într-o parte și în cealaltă. Omul are privire senină și față nebărbierită, iar atunci când vorbește, o face foarte încet. De teamă, de tristețe. Oftează adânc și apleacă ochii spre pământ. Cu încălțările lui prăfuite, bătătorește zilnic străzile orașului. Iar la lăsarea serii, omul cu chip neras își pune capul pe cartoane, pe unde apucă. Doarme sub cerul liber. Cu Dumnezeu deasupra lui.


L-am văzut de multe ori pe bărbatul cu chip neras. Se perinda pe străzile Devei, orașul de cinci stele în care se pretinde că locuim, uneori, cărăbănind saci plini până la refuz cu sticle goale ori borcane, „încărcătură” de pe urma căreia își câștigă existența. Un om simplu, mâhnit și descurajat de oameni și propria existență, cu frământări pentru ziua de astăzi pentru că cea de mâine este departe, deși, în mare, este la fel ca precedenta. Grigore Varga îl cheamă, dar lumea care-l cunoaște îi spune „Ghiță”. Are 27 ani și de mai bine de doi ani a rămas fără un acoperiș deasupra capului. În serile calde de vară își improviza un culcuș pe unde putea, dar tot timpul sub cerul liber. La lăsarea frigului, se adăpostea în subsoluri de bloc. Acum doarme în ghena unui bloc situat pe Aleea Neptun, din centrul municipiului Deva. Printre gunoaie, sticle de plastic, hârtii mucegăite, coji de cartofi și ambalaje pătate.

„Odihnă” printre cutii de cartoane

În ciuda defectului pe care-l are la un picior, Ghiță nu se dă la o parte de la muncă. Își dorește un serviciu, visează la o viață normală. Nu are niciun venit, așa că, pâinea și-o câștigă din vânzarea sticlelor și borcanelor goale. Străbate orașul cu plasa de rafie în spate umplută cu „sticlărie”, însă știe că de pe urma acesteia își va cumpăra ceva de mâncare. Nenorocirea s-a abătut asupra lui în urmă cu doi ani când i-a murit mama. Tatăl său a vândut apartamentul în care locuiau, aflat în blocul 66 din cartierul devean Micro 15 și nu a mai vrut să știe de el. L-a lăsat pe drumuri. „A zis că nu mai sunt feciorul lui și nu mai vrea să știe de mine. Și-am rămas pe drumuri. Dorm unde pot. Vara pe iarbă afară, iarna în scări sau subsoluri de bloc. Mănânc din ce-mi pot cumpăra din vânzarea sticlelor și borcanelor pe care le car în spate, dar numai hrană rece: brânză, castraveți... Nu am mai mâncat o mâncare caldă de nu mai știu când”, spune oftând Ghiță. Cel mai mult își dorește o locuință, oriunde ar fi ea. Patru pereți care să-l adăpostească de ploi și frig. „Sunt mulți necăjiți, iar eu sunt unul dintre ei. Mi-aș dori o casă în care să dorm, pe lângă care să țin și eu o găină, dar nu știu cum voi putea să o am vreodată”, mai spune Grigore. Și ne arată unde doarme. „Uite, aici dorm”, zice arătând spre ghenă. O încăpere mică, îmbâcsită cu mirosuri neplăcute și cu pereți întunecoși, plină de gunoaie. „Când se lasă seară, aici vin. Mă pun cu capul pe cartoane și adorm. Dimineața mă trezesc și eu iau din loc. Dar seara, trebuia să mă întorc iar...”, mai spune Ghiță. Închide ușa încăperii plină cu gunoaie, peste care noaptea, „își scufundă” visele. Ne urează „Sărbători fericite” și după aceea ne face cu mâna.

adapostit_de_o_ghena_de_gunoi_stiri_deva_1.jpg

Adapostit de o ghena de gunoi Stiri Deva 1


Sursa : Servus Hunedoara : Stiri Deva


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

„Adapostit” de o ghena de gunoi : Stiri Deva
Curs valutar:


Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti