Știri locale pentru Hunedoara
DEVA ONLINE
Deva și jud. Hunedoara
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

A fost Ziua mortilor
Ma 02 nov 2010 14:03:38 +0200


Cimitirul Municipal Deva
Cimitirul Municipal Deva

Cu mic cu mare, singuri sau cu familia, de 1 noiembrie sau de „Iluminație” cum se mai spune, hunedorenii au luat drumul cimitirelor pentru a-și comemora morții, a da de pomană, dar și pentru a face curățenie la morminte.

Ca în fiecare an, ieri, de „Ziua morților”, cimitirile din municipiul Deva și nu numai au „ars” „incendiate” de sutele de lumânări aprinse în amintirea celor dragi dispăruți. Credincioșii ortodocși sau catolici au mers la cimitir pentru a-și comemora morții. Preoții au oficiat slujbe și parastase de pomenire la capele sau printre morminte. Pentru a se primi așa cum se cuvine această zi, credincioșii s-au aprovizionat cu cele necesare conform tradiției, respectiv flori, lumânări, coronițe, dar au aranjat și mormintele. Pregătirile pentru „Ziua morților” au început cu câteva zile înainte. Florăriile au fost luate cu asalt de oameni pentru a cumpăra buchete de flori și coroane. La cimitir, oamenii au curățat mormintele celor dragi și au pregătit coroanele sau buchetele de flori, pe care le-au pus lângă lumânările sau candelele aprinse în memoria celor dispăruți. „Iluminația” este, de fapt, „Ziua morților”, iar sorgintea acestei comemorări provine din sărbătorile celtice și este un obicei preluat de la catolici, pe care, aceștia, ulterior, l-au răspândit. Cineva spunea că ruga pentru cei plecați și comemorarea lor nu e niciodată de prisos. Cu acest gând au luat ieri, sute de deveni, drumul cimitirelor din oraș. Cei mai mulți dintre ei au fost bătrânii care s-au rugat pentru rude sau pentru cei apropiați.
Poliția, „cu ochii” pe pomanagii
Nici anul acesta nu au lipsit din cimitire cerșetorii, care au profitat din plin de tradiția de a se da de pomană în amintirea celor dispăruți. La cimitirul de la Bejan din Deva, spre exemplu, oamenii care mergeau la mormintele celor dragi erau întâmpinați încă de la intrare de cerșetori care întindeau mâna după bani sau mâncare. Asta până la sosirea polițiștilor, care, de altfel, au și inițiat o campanie de informare în acest sens. În demersul oamenilor legii, acela de a „stârpi” cerșetoria, s-au alăturat și reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara. Astfel, în timp ce o parte dintre polițiștii angrenați în acțiune îi ridicau pe pomanagii din cele două cimitire din Deva, restul distribuiau pliante informative cetățenilor întâlniți pentru a-i determina să nu mai încurajeze faptele de cerșetorie. „În cele două cimitire ortodoxe din Deva, polițiștii au depistat ieri, 19 persoane, dintre care 10 minori, care practicau cerșetoria, persoanele respective fiind conduse la sediul Poliției și sancționate contravențional”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, inspectorul Bogdan Nițu.
„Afaceri” cu flori
Piețele din județ au fost invadate de vânzătorii de flori și umplute, în special, de crizanteme. La Deva, buchetele de crizanteme mici s-au vândut cu circa 1,5 -2 lei, în timp pentru aceleași flori, dar în ghivechi, cumpărătorii au plătit și până la 15 lei.


Sursa: Servuspress.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:


Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti